poniedziałek, 25 stycznia 2010

Najsłynniejszy Włoski deser- TIRAMISU (Ewa to dla Ciebie)


Tiramisu


4 serki waniliowe
1/2L 30% śmietany
2 op biszkoptów
cukier waniliowy
1 czekolada gorzka
1 galaretka cytrynowa
1 szkl. mocnej kawy rozpuszczalnej
(zrobiona z 3 łużeczek kawy+2łyżeczki koniaku albo aromat rumowy)


Śmietane ubić z cukrem waniliowym
ciągle ubijając dodając serki.
Galaretkę rozpuścić wczesniej w 3/4 szklanki wody wystudzić
dodać do przygotowanej masy
przygotować tortownicę
maczać biszkopty w kawie i koniku
nastepnie układać na spód tortownicy
na to wyłozyć połowę masy
na to biszkopty nasączone w kawie i rumie
starkowąć trochę czekolady,
wyłożyć resztę masy
starkować czekoladę
i do lodówki na 2-3 godz.

sMaCzNeGo!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz