czwartek, 22 stycznia 2015

Beza Pawłowej

Po zrobieniu pączków zostało mi dużo białek. Postanowiłam wykorzystać je do nowego przepisu.
Ciasto jest dobre, ale bardzo, bardzo słodkie.


Przepis:
 8 białek
 0,5kg cukru pudru
 4łyżeczki mąki kukurydzianej
 2łyżeczki octu jabłkowego
 1/2 cukru waniliowego/albo jak kto woli olejku waniliowego

Przybranie:
2 duże śmietany 30%
3 śmietanki fix
2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp 180sopni C,
 blachę wyłożyć papierem do pieczenia,
białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier do piany, aż będzie połyskliwa,
ubitą pianę opruszyć maką kukurydzianą,
pokropić octem i cukrem waniliowym i lekko wymieszać.

Narysować na papierze okrąg i wypełnić go bezą, wygładzić. Wstawić do piekarnika i natychmiast obniżyć temperatura na 120topni. Piec ok 1godz po czym wyłączyć piekranic i pozostawić bezę do ostygnięcia w piekarniku. Prze podaniem ubić kremówkę. Wyłożyć na bezę i udekorować owocami u mnie to maliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz