środa, 9 czerwca 2010


Przepis na rogaliki. Jest to bardzo stary przepis, są naprawdę bardzo smaczne, ale trzeba poświęcić im trochę czesu.
1kg mąki
10 dkg drożdży
4 żółtka
2 kostki margaryny
Mleko ile się wgniecie 
Sposób wykonania:
Drożdże rozrobić z 1 łyżeczki cukru i mleka,
odstawić na chwilę, żeby ruszyły.
Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, 4 żółtka, 2 margaryny drobno posiekane i mleko.
Zagnieść ciastko, żeby było w jednym kawałku, zawinąć ciastko w ścierkę i włożyć do zimnej wody(ciasto ma być zanurzone) czekać aż wypłynie do góry. Po tym czasie podziel ciasto na części. Jedną część rozwałkuj krojąc na części można dodać do środka margarynę i zwijać małe rogaliki Z JEDNEJ STRONY maczać w białku i cukrze.
Układać na blaszki, piec na złoty kolor.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz