Pierwszy raz upiekłam ciasto tzw mrowisko. Wyszło tak:
Przepis dla tych, którym się spodobało :)
5 jajek,
szczypta soli
3 łyżki oleju
2 łyżki spirytusu
1/2kg mąki
Ciasto zagnieść jak na chrusty wałkokwać bardzo cienkie placki, kroić w różne wzory. Smażyć na oleju.
Polewa:
1/4 kostki masła
3 łyżki miodu
1szkl cukru
1/4 szkl wody
Gotować na małym ogniu, ok.10min (uwaga ucieka jak mleko)
Gorącą masą polewać ułożoną warstwę usmażonych już 'chruścików' posypywać makiem i rodzynkami i tworzyć mrowisko.
Przepis dla tych, którym się spodobało :)
5 jajek,
szczypta soli
3 łyżki oleju
2 łyżki spirytusu
1/2kg mąki
Ciasto zagnieść jak na chrusty wałkokwać bardzo cienkie placki, kroić w różne wzory. Smażyć na oleju.
Polewa:
1/4 kostki masła
3 łyżki miodu
1szkl cukru
1/4 szkl wody
Gotować na małym ogniu, ok.10min (uwaga ucieka jak mleko)
Gorącą masą polewać ułożoną warstwę usmażonych już 'chruścików' posypywać makiem i rodzynkami i tworzyć mrowisko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz